Zelfvertrouwen en Innerlijke Kracht

Waarom mislukt de zoveelste poging om te lijnen weer, je wilde zo graag blij in je bikini liggen dit jaar? Je wilde écht naar de sportschool maar kan jezelf er niet toe zetten. Misschien wilde je wel iets anders veranderen in je leven, je had zulke goede voornemens in januari. Hoe kan het dat het niet gelukt is? 

Je kent waarschijnlijk wel die mensen waarbij het lijkt of alles lukt in hun leven. Ze doen geen moeite, beginnen alles met veel zelfvertrouwen en…. het komt allemaal aangevlogen. Het lijkt wel alsof ze altijd geluk hebben en ze volledig stressvrij zijn. Wat denk je , zouden ze zo geboren zijn of het zichzelf aangeleerd hebben? En zou jij het ook kunnen?

 

Zelfvertrouwen

Mensen die mij ontmoeten vinden vaak dat ik relaxt en vol zelfvertrouwen ben en veel energie uitstraal. Voor een groot gedeelte klopt dat zeker maar ook ik heb natuurlijk mijn stress momenten die gepaard gaan met weinig energie en een dip in mijn zelfvertrouwen. Ondanks alle kennis en opleidingen die ik volg blijf ik toch gewoon maar een mens!

Als je mij vijftien jaar geleden had leren kennen had je me waarschijnlijk helemaal niet in dit beeld herkend. Toen twijfelde ik werkelijk aan alles. Ben ik wel een moeder die het goede voorbeeld geeft? Wat zullen anderen van me denken? Kon ik echt wel beginnen als massagetherapeut, was ik goed genoeg daarvoor? En wat nou als ik geen klanten kon krijgen, hoe moest ik dan mijn inkomen regelen? Het kwam mij echt niet aangevlogen en ik geloofde dat ik hard moest werken voor mijn geld en waardering voor mijn werk.

Als ik in die tijd naar mijn angsten en onzekerheid had geluisterd had ik nooit in beweging gekomen om als therapeut en coach aan de slag te gaan. Best jammer als ik al die mensen die ik begeleid heb de afgelopen jaren niet verder had kunnen helpen toch? Het mooie is dat je in 90 seconden al een verandering kan aanbrengen om je onzekerheid de baas te zijn, zie de tips hieronder.

 

Hoe dan?

Mijn zelfvertrouwen en innerlijke kracht heb ik echt leren opbouwen. Door het lezen van boeken, volgen van online trainingen en coaching die ik volgde groeide ik uit tot een vrouw met zelfvertrouwen. Ik had geen er gewoon geen zin meer in om door pijn en angst mijn leven te laten leiden. Ik wilde alleen nog maar genieten van het leven! En dat is gelukt, ik leef nu het leven waar ik zin in heb, op mijn voorwaarden. Ik leid letterlijk mijn eigen leven.

Er zelf uitkomen had me waarschijnlijk niet gelukt en ik ben nog elke dag dankbaar voor de fijne hulp die ik gehad heb om uit mijn hokje te stappen. Het hokje waarin ik niet de vrijheid had om mijn gedachten te baas te zijn en negatieve dingen los te laten.

IK = Innerlijke Kracht

Innerlijke kracht geeft je, zelfliefde, leert je “nee” zeggen zonder schuldgevoel, dat je precies weet wat je wel en niet leuk vindt, je weet wie je bent en je bent nieuwsgierig naar wat je nog kan leren. Innerlijke Kracht is waar het om draait. Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, uitdagingen die je in je leven krijgt, minder gestrest wilt voelen of niet meer angstig wilt zijn zal je je innerlijke kracht moeten laten groeien.

 

Tip 1 90 seconden regel

De 90 seconden regel. Hoe verander je je gemoedstoestand in 90 seconden? Voel je je onzeker op een bepaald moment? Ga in beweging komen, ga dansen, schudden met je billen of simpelweg op en neer springen. Je voelt je meteen anders als je dat gedaan hebt. Sta daarna rechtop, hoofd omhoog en voel hoe je voeten op de grond staan. Merk je dat gemoedstoestand verandert is?

 

Tip 2 Grenzen aangeven

Laat ik eerlijk met je zijn: je grens aangeven is een uitdaging. Als stellen van grenzen eenvoudig was of automatisch ging voor de meeste mensen, zouden we het zeker vaker doen. Grenzen stellen is een vaardigheid die je echt kan helpen op het gebied van stressbeheer en persoonlijke kracht, het is dus de moeite waard om dit onder de knie te krijgen.

Stress kan je voorkomen of minder heftig maken door grenzen te stellen, door nee te zeggen tegen verplichtingen voordat je er door opgeslokt raakt. Het zorgt ervoor dat mensen je met respect behandelen en je situaties kunt vermijden die meer stress veroorzaken dan ze waard zijn. Ga dus leren om NEE te zeggen als het niet goed voelt of je hebt er geen zin of geen tijd voor. En dit is niet egoïstisch, het betekent dat je goed voor jezelf zorgt!

 

Tip 3 sociale steun

Sociale steun kan een grote bron van kracht zijn. Helaas kan het ook andersom zijn, je kan sociale stress voelen doordat je conflicten niet aandurft te gaan of je weinig vertrouwen hebt. Zorg dat je je zoveel mogelijk omringt met mensen die je omhoog helpen en niet omlaag. Ze zeggen dat je het gemiddelde bent van de zeven mensen om je heen. Zijn dit positieve mensen die je graag helpen om je zelfvertrouwen en innerlijke kracht omhoog te helpen? Zoek gelijkgestemden op.

De oefening die je elke dag kan doen is als volgt. Schrijf op wat mensen voor aardige dingen tegen je zeggen, een glimlach die je toegezonden krijgt, een knuffel van iemand of een attent gebaar. Ga er rustig voor zitten en ga voelen hoe dit voelde. Je moet het minimaal 12 seconden voelen zodat het blijft hangen bij je. Voel het helemaal door je lichaam heengaan. Laat je wegzakken terwijl je hersenen dit gevoel opslaan. Zo gaat je positieve gevoel over jezelf groeien.

 

Als ik het kan….

Om op de vraag bovenaan het artikel antwoord te geven, “Wat denk je , zouden ze zo geboren zijn of het zichzelf aangeleerd hebben? En zou jij het ook kunnen?”. Ja jij kan dit ook!  Innerlijke kracht is voor 1/3 aangeboren (genetisch) en de rest kan je opbouwen. Ik heb mijn INNERLIJKE KRACHT gevonden en zo mezelf een leven vol passie en succes gegeven. Op deze manier kan je alles bereiken wat je maar wilt, op elk gebied in je leven. Als ik het kan kan jij het ook!

Liefs,
Nancy

Ps , ken jij andere vrouwen die door dit artikel geholpen kunnen worden om hun innerlijke kracht te vinden? Stuur ditl dan alsjeblieft door! Samen kunnen we elkaar verder helpen. En wil je hier verder over praten? Neem dan contact met me op via, info@relaxacademy.nl