Facebook en vergelijken

Een recent experiment van het Deense Happiness Research Institute, waarbij er een vergelijking is gedaan met duizend proefpersonen over het gelukseffect van Facebook, laat helaas zien dat we er helaas niet gelukkiger van worden!
De helft van de deelnemers kreeg de opdracht om een week te stoppen met Facebook. Na een week voelde ze zich gelukkiger en meer tevreden dan mensen die dagelijks Facebook bekeken. Ook voelde ze zich minder verdrietig en eenzaam.

Vergelijken

Wat we vooral doen met social media zoals Facebook is onszelf vergelijken met andere mensen. De neiging om onszelf te vergelijken zit diep in onze hersenen. Van nature zoeken we bevestiging op of we wel goed genoeg zijn. We kijken graag naar mensen die alles geweldig voor elkaar hebben. Maar voor een positief zelfbeeld doen we het omgekeerde. We kijken dan graag naar mensen die het minder hebben, een mindere leuke baan, weinig vrienden, weinig geld enz.

Op Facebook posten mensen bijna alleen maar hun leuke momenten uit hun leven. Dan wordt het vergelijken wel erg lastig. Facebook kost ons ook nog eens veel tijd. En levert ons uiteindelijk niet het resultaat op wat we graag willen, namelijk;
een happy en ontspannen leven.

De oplossing hiervoor ligt in onszelf en niet op social media. Een goede redenen om te stoppen met vergelijken is o.a.:

Je wordt er ontevreden van

Door jouw leven continue te vergelijken met dat van anderen word je steeds meer ontevreden over jouw eigen leven. Stel je voor, dat je prima tevreden was met de manier waarop je huis eruit ziet en je ziet het nieuwe interieur van je vriendin haar huis wat helemaal geweldig is. Ineens voel je je ontevreden omdat je jouw eigen interieur ineens saai en lelijk vindt. Het probleem hierbij is dat je prima tevreden was totdat je haar interieur zag. Je bent een gelukkig mens als je tevreden kan zijn met jouw eigen leven en blij voor je vriendin kan zijn. Een gevoel van dankbaarheid voor alles wat je wel hebt is zo waardevol. Je krijgt hierdoor ontspanning, rust en acceptatie over jouw eigen mooie leven.

Stoppen met vergelijken is best lastig, zeker als je zaken als acceptatie en loslaten niet zo goed onder de knie hebt. En als je jezelf een keer betrapt op vergelijken ga het dan doen op een positieve manier. Van welke persoon waar je tegenop kijkt kan je wat leren? Dan is vergelijken helemaal niet erg maar eerder iets om zelf van te groeien.

BAL (bewustzijn, acceptatie en loslaten)

Wij Petra en Nancy  zijn ook jarenlang in deze valkuilen gestapt. Uiteindelijk zijn we zelf aan de slag gegaan met onze BAL methode. Waardoor we leerden hoe we zaken kunnen accepteren en loslaten. Het leven is vaak zoals het is en hoe makkelijker je dit kan accepteren hoe beter je het kan loslaten en tot jouw relax stand kan komen.

Wil je hier meer over weten?
Stuur ons een mail, zodat we samen kunnen kijken waar we jou mee kunnen helpen zonder dat je jezelf gaat vergelijken met anderen. info@relaxacademy.nl

En onthoudt… het gras is altijd groener bij de buren!

Liefs Petra