Alleenstaande moeders voelen zich eenzaam met de feestdagen

Ik kan me nog wel wat pijnlijke momenten herinneren. Vooral de eerste kerst vond ik vreselijk als alleenstaande moeder. Ik heb een hond waar ik iedere avond een wandeling mee maak. Iedere avond als ik in het donker op straat liep, waren de gordijnen bij iedereen gesloten. Maar met kerst gebeurde er iets bijzonders. Ik liep op eerste kerstdag met mijn hond weer ’s avonds buiten en wat zag ik: “gezellig de gordijnen open, lachende mensen die gezellig met z’n allen in de keuken stonden en lekker samen aan het koken waren. Het was als of ik een klap in mijn gezicht kreeg. Ik was alleen ik kon niet gezellig met vrienden in de keuken staan. Iedereen was te druk met zijn eigen familie en vrienden. Op dat moment rolde de tranen over mijn wangen. Wat voelde ik me ongelukkig, ellendig en vooral eenzaam. Ik heb de hele weg lopen huilen, wat voelde ik me rot. Ik weet niet eens meer wat gedaan had toen ik thuis. Waarschijnlijk ben ik onder de dekens gaan liggen en wachten dat deze kerstdagen heel snel voorbij zouden gaan.

Oud en nieuw

Maar naast het kerstdiner heb je natuurlijk ook oud en nieuw. Weer zo’n moment dat jij je misschien weleens eenzaam hebt gevoeld als het 00.00 uur is geworden en alle echtparen een romantische Nieuwjaars kus aan elkaar geven: daar sta je dan, alleenstaande moeders moeten het zonder doen. Meer dan 60% van de alleenstaande vrouwen voelen zich behoorlijk eenzaam. Dit blijkt uit onderzoek wat Myra de Wildt (van Happy single Moms) onlangs onder ruim 1000 alleenstaande en getrouwde moeders deed. Dat eenzaamheid een problematische factor in onze samenleving is, blijkt uit dit onderzoek. Ook meer dan de helft van de getrouwde moeders geeft aan soms tot vaak het gevoel van eenzaamheid te kennen.

 

VIJFDE WIEL AAN DE WAGEN

Uit het onderzoek blijkt dat veel alleenstaande moeders het gevoel hebben dat niemand op hen zit te wachten tijdens de feestdagen. Iedereen om hen heen heeft het druk met z’n eigen gezin en daarom voelen ze zich snel teveel bij anderen. Ze worden vaak ook niet uitgenodigd, omdat hun omgeving het idee heeft dat ze zich wel redden. En dus blijven alleenstaande moeders vaak en dan komt de eenzaamheid hard binnen.

 

DE REDEN

Een verklaring van één van de vrouwen is: “Eenzaamheid is eigenlijk het gevolg van verwaarlozing van mijzelf”.

Ik heb ook jarenlang in een overleving modus gestaan. Ik zorgde voor anderen en veel minder voor mezelf. Ik zat toen ook veel slechter in mijn vel. Ik sliep slecht waardoor ik overdag veel prikkelbaarder was. Daar is gelukkig heel veel verandering in gekomen. Ik ben veel leuke dingen voor mezelf gaan doen. Ik zorgde beter voor mezelf en wat nu de laatste jaren mee heeft gespeeld ik heb meer liefde voor mezelf gevonden.

Laten we eens kijken wat je eraan kunt doen, zodat jij je niet eenzaam hoeft te voelen.

1.Nodig single vriendinnen uit

Zoals je inmiddels nu weet, sta je er niet alleen voor en ben je ook niet alleen. Duizenden mensen zitten met de feestdagen alleen. Ook misschien wel een van je single vriendinnen. Organiseer een etentje bij je thuis. Kook gezellig samen of laat ieder een gang van het menu maken. Ik heb dit jaren geleden gedaan en het is nog steeds een van mijn mooiste kerst herinneringen. Blijkbaar had ik ook mooie cadeautjes gekocht voor iedereen. En ik weet dat deze nog op de dag van vandaag een bijzondere plek hebben gekregen in hun huis.

Dit kan je natuurlijk ook voor oud & nieuw doen. Nodig vriendinnen uit en maak er een geweldige avond van. Drink samen een glas bubbels( of meer ;-)) en verzamel in een lege fles mooie wensen. Het jaar daarop kan je de wensen die je toen in die fles hebt gestopt nog eens een keer lezen. Wat is daarvan allemaal uitgekomen? Dit zijn van die mooie dankbare dingen waarin jij je zeker niet eenzaam zult gaan voelen.

2.Zelfliefde vergroten

Je hebt voldoende sociale contacten, maar toch voel je je eenzaam.

Je kan de situatie beter maken door je zelfliefde te vergroten. Het is eigenlijk een oplossing voor bijna alle dingen waar je mee worstelt. Wij hebben 31 dagen lang quotes over zelfliefde. Je ontvangt van ons iedere dag een mooie quote in je mailbox die je op weg gaan helpen naar meer zelfliefde. Als bonus ontvang je een heel leuk cadeautje van ons. Schrijf je hier in…..

3.Blijf niet hangen in je gevoel van eenzaamheid

Eenzaamheid is een gevoel. Je bent niet eenzaam, je ervaart gevoelens van eenzaamheid. Gevoelens kunnen snel veranderen, wie en wat jij bent niet. Om te beginnen kan het goed werken om jezelf af te leiden van het gevoel van eenzaamheid. Want hoe langer je erin blijft hangen, des te groter het wordt. Schenk het niet al je aandacht, maar kijk vooruit.

Veel mensen hebben hun gevoelens van eenzaamheid kunnen oplossen. En jij gaat dat ook doen. Dat kost wat tijd en moeite, maar je kan het. Het is mij tenslotte ook gelukt.

4.Overtuigingen die hard toe zijn aan een update

Niemand wil mij erbij hebben. Ik ben geen leuk gezeldschap. Dat zijn overtuigingen die je bij je draagt. En waarschijnlijk bent gaan geloven. Deed ik ook. Dus laten we ze eens updaten. Jij bent goed zoals je bent. Je bent niet perfect, dat ben ik ook niet. En dat is oké. Je hebt eigenschappen waar je blij mee bent. Je hebt eigenschappen waar je wat minder blij mee bent. Maar dat is allemaal ok.

Je verdient liefde

Je bent uniek, en tegelijkertijd zo hetzelfde als ik. We zijn niet zo verschillend vanbinnen. We hebben allemaal liefde nodig. En liefde begint bij zelfliefde. Bij het helen van je eigen wonden en het updaten van je overtuigingen over jezelf.

5.Maak er een project van

Zelfliefde is één ding, en het zal je een tijdje kosten om het verder op te bouwen. Prima. Terwijl je daaraan werkt is het goed om jezelf deze vraag te stellen: ”Welke kleine, positieve stap kan ik vandaag zetten om mijn gevoel van eenzaamheid te verminderen?”

En let op, in je eentje chocolade eten valt niet onder positieve stap. Wat kun je doen om je iets minder eenzaam te voelen?

  • Misschien kun je iemand uitnodigen op de koffie?
  • Wellicht kun je een gesprekje aanknopen met iemand.
  • Kun je iemand bellen?
  • Kijk eens op internet. Er zijn heel veel leuke sites waar je nieuwe mensen kun leren kennen.  Waar ik zelf altijd heel blij van werd was de site https://www.nieuwemensenlerenkennen.nl

En er zijn allerlei verschillende activiteiten te doen. Vooral rondom kerst zijn er zoveel leuke dingen te doen.

  • Bezoek een museum waar je allang naar toe wilde
  • Ga naar de bios en kijk die leuke kerstfilm
  • Bezoek een leuke kerstmarkt
  • Abonneer jezelf op Netflix (meteen een fijn kerstcadeautje)
  • Boek een dagje sauna en trakteer jezelf op een heerlijke massage
  • Ga vrijwilligerswerk doen. Je doet dankbaar werk en ontmoet meteen nieuwe mensen.

 

6.Stap uit je comfortzone

Er is één ding wat we doodeng vinden, maar dat onze eenzaamheid in één klap kan oplossen. Uit je comfortzone stappen en jezelf kwetsbaar opstellen:

Bel je collega, vriendin of familie op en zeg: ik voel me de laatste tijd een beetje eenzaam. Zou ik deze week bij je mogen eten? Misschien kunnen we samen koken. Wat zou jij antwoorden als iemand in je omgeving je dit zou vragen? Ik gok op: ja natuurlijk, je bent altijd welkom.

Je durft het wellicht niet te vragen omdat je je trots voelt, of omdat je je schaamt. Probeer het gewoon maar eens.

7.Vraag om hulp

Als je het lastig vindt om dit op eigen kracht te doen, schakel dan iemand in. Je kan ook altijd bij ons terecht voor een praatje. Stuur ons een mail en wij nemen contact met je op.Je kan Ik weet als geen ander hoe jij je kunt voelen.

Zet die kleine stappen die de situatie beter maken of op zijn minst minder erg. Het geeft je vertrouwen, opluchting en kracht om stap voor stap nog verder vooruit te komen.

8.Ga andere helpen

Helpen kan je op verschillende manieren. Je kunt je hulp aanbieden met praktische zaken, zoals boodschappen, tuinieren, opruimen of oppassen. Maar je kunt meer doen.

Wat dacht je van luisteren met volledige aandacht. Of attent zijn op momenten dat het telt. Bijvoorbeeld door een berichtje te sturen na een eerste werkdag van een vriendin, of er te zijn voor die vriendin die in een burn-out zit en het liefst gewoon iemand om zich heen heeft maar het niet durft te vragen.

9.Je moet eraan blijven werken.

En dat is niet erg, want dit werk helpt je tegelijkertijd groeien vanbinnen. Werken aan je gevoel van eenzaamheid betekent dat je goed voor jezelf zorgt. Jij bent het waard om je gelukkig en verbonden te voelen met de wereld om je heen. Je eerste stap vandaag was het lezen van deze blog. Wat wordt je volgende kleine stap?

Bovenstaande tips kunnen je een heel eind op weg helpen.

Liefde volle groet,

Petra