Wanneer ben jij tevreden met jezelf?

We hebben de neiging om op zoek te gaan naar de goedkeuring van iedereen. We willen ons zo graag aanpassen zodat de rest van de maatschappij ons zal aanvaarden.

Onszelf vergelijken met anderen is slecht voor ons zelfvertrouwen. Want we geloven dat we niet genoeg zijn, niet evenwaardig, niet gelijk…

  • Ik moet nog mijn lange TO-DO LIJST afwerken anders heb ik geen rust.
  • Ik moet nog meer sporten wat ik begin een buikje te krijgen.
  • Ik moet nog boodschappen doen voor kerst. Ik heb wat gezien op Facebook bij iemand en dat wil ik ook graag. Alles moet er wel perfect uitzien.
  • Ik moet socialer zijn en nog cadeautjes kopen voor de verjaardag van mijn buurvrouw
  • Ik moet mijn huis opruimen want mijn hulp komt.

Misschien herken jij jezelf hier ook wel in. Stop ermee… het is genoeg. Het is tijd dat je stopt met te willen veranderen, en gaat beseffen hoe leuk je eigenlijk bent

Tevreden

We hebben het hierover wanneer ben jij tevreden met jezelf? Voor wie ben jij zo aan het rennen?

Vandaag ben ik de dag begonnen met het liedje van Nicole Sheahan, ‘I am Enough ‘. Een liedje waarbij je even stil bij moet zijn. Gewoon, om de vrede te vinden. Ook vrede met jezelf. Misschien juist met jezelf.

Want wat we eigenlijk ervaren is onrust. We voelen somberheid of stress. Zonder dat we het écht doorhebben schreeuwt iets diep vanbinnen om verlossing. Maar wat gaan we doen. We zoeken het buiten onszelf, in drank en drugs en keihard werken, en het kopen van dingen die je helemaal niet nodig hebt.

Misschien heb jij wel van je ouders meegekregen dat je niks waard bent of het niet goed genoeg bent om te leren. Als je wordt opgevoed met zo’n houding, is het niet vreemd dat vrede met jezelf een lastig thema is. Immers, alles wat je doet, dat heb je niet van jezelf.

Als compensatie wil jij jezelf gaan bewijzen dat je het wel allemaal kan. De druk loopt op en jij wordt daar geen leukere vrouw van. Je bent opzoek naar dingen buiten jezelf. Je wilt het perfect doen voor de ander. Zo heb je nooit vrede met jezelf.

Stop met zoeken in de buitenwereld

Misschien is het heel logisch: vrede in jezelf vind je natuurlijk nooit in de buitenwereld. En toch vinden we dat vaak heel moeilijk. Door constant bevestiging en erkenning te zoeken in de buitenwereld, bij anderen, zul je vaak teleurgesteld worden. Het is juist van binnen, bij jezelf, waar je het echte geluk kunt vinden. Waar je echte vrede kunt voelen.

Zo kun je jezelf een doel stellen om eerst de 10 beste boeken te lezen over stress. Als je eenmaal zo ver bent ben je er toch nog net niet uit en kom je weer een interessant boek of cursus tegen die over stress gaat. Die moet je dan toch ook nog echt even volgen, want misschien hebben zij dan wel het antwoord.

Wanneer houdt het op? Wanneer houd je op met zoeken, met informatie vergaren? Wanneer stop je met het constant naar buiten kijken en start je met naar binnen kijken? Sterker nog, durf jij te geloven dat jij al die informatie in feite niet nodig hebt om werkelijke vrede in jezelf te kunnen ervaren?

Misschien heb je een beetje hulp nodig?

Vraag jezelf regelmatig eens af waar je dankbaar voor bent. Waarom ben jij dankbaar voor wie jij bent?

Schrijf eens op wat je allemaal leuk vindt aan jezelf wanneer alles ok is. Zonder verwachtingen en bevestigingen van een ander. Misschien zal het in begin niet zo makkelijk gaan. Oefening baart kunst.

Wees je eigen vriendin

Heb je ooit wel eens stilgestaan bij wat je allemaal over jezelf denkt en tegen jezelf zegt? Als jouw beste vriendin dat tegen jou zou zeggen zou je waarschijnlijk alle banden direct verbreken… Zeg je dat zij ze dingen niet goed doet in haar leven is, of prijs je alles wat je ze goed vindt?  De relatie die je met jezelf hebt is de allerbelangrijkste in je hele leven. Jouw geluk, jouw innerlijke vrede ligt in jouw eigen handen.

Zoals Byron Katie zegt:

It’s not your job to like me, it’s mine

Draai het eens om. Stap eens in de schoenen van een goede vriendin en luister naar wat zij tegen jou zou zeggen.

I am enough

Oftewel: Jij bent helemaal goed zoals je nu bent.
En nee, je hoeft niet nog harder te werken, je nog meer in te zetten, nog attenter te zijn, nog meer te sporten, nog vaker te stofzuigen, nog slanker te worden, nog slimmer of nog sneller … om okay te zijn, om goed genoeg te zijn.

Mag je jezelf ontwikkelen en ‘verbeteren’?
Ja natuurlijk. Het is zelfs nodig om niet (te lang) stil te blijven staan want dat geeft stagnatie. Maar je hoeft NOOIT te wachten op een moment dat je goed genoeg bent. Dat ben je nu al!

Jij bent een mooi mens.
Jij bent uniek.
Jij bent helemaal goed zoals je nu bent.

Ga met jezelf in gesprek

Vrede, rust, geluk, ontspanning of waar je ook naar op zoek bent. De antwoord of oplossing ligt niet buiten je. Als je daar nog niet achter was, stel je zoektocht dan nu bij. Stop met alleen maar zoeken buiten jezelf. Dat geldt voor alles! Ook op het gebied van voeding, carrière, relaties, etc.

Luister naar de antwoorden die je diep van binnen ervaart, want het kan zo maar eens zijn dat je ergens al die tijd allang weet!

Zoek de stilte op

Probeer éen keer per dag een moment van rust en stilte te vinden. Vanuit stilte kom je dichter bij jezelf en kan je luisteren wat je hart je te vertellen heeft.

Vertrouw op je innerlijke stem

Vertrouw je jezelf genoeg om ernaar te luisteren?

Uiteindelijk komt het neer op vertrouwen. Ik stel regelmatig de vraag: durf ik mijn eigen kennis en wijsheid te vertrouwen? Soms is het antwoord nee, en dan is het mijn onzekerheid (ego) dat spreekt, dat gaat dan ook gepaard met anderen gedachtes zoals: ik zal het wel weer mis heb, ik kan dit helemaal niet echt weten en ga zo maar door.

Vaker is het antwoord JA! Ik durf te vertrouwen op mezelf.

Er is niemand die jou beter kent dan jijzelf.

Wat ga je vanaf nu niet meer doen:
  • Niet opzoek naar nieuwe informatie buiten jezelf,
  • Niet verlangen naar mensen die je gaan vertellen hoe JIJ het zou moeten doen
  • Niet langer je innerlijk stem negeren

Stel jezelf, in rust, de vragen waar je antwoord op wil. Het eerste antwoord helpt je verder om tot een oplossing te komen.

Snap waar je naar op zoek bent, en begrijp dat de antwoorden altijd, maar dan ook altijd in je liggen.

Heb ik vrede met de persoon die je in de spiegel ziet, heb ik vrede met de keuzes die je gemaakt heb in het verleden? Heb vrede met de manier waarop je omgaat met jezelf, anderen en situaties waar je in belandt?

Conclusie

Vrede in jezelf begint bij jou. Van binnen naar buiten; zoals alle succes bereikt wordt. Door je minder te richten op de buitenwereld en de waardering in jezelf te vinden. Door tegen jezelf te praten alsof je zelf je allerbeste vriendin bent en te gaan beseffen dat jij uniek bent, dat jij helemaal goed bent zoals je nu bent.

Zo kan jij vrede in jezelf gaan voelen en daar kan je anderen weer mee helpen door het goede voorbeeld tegeven..

Ik wens je hele fijne laatste paar dagen in 2018 waarin je de vrede in jezelf kunt voelen en kunt gaan voeden zodat dat gevoel vanaf nu iedere dag meer en meer in jou aanwezig zal zijn.

Veel liefs,

Petra

Kan je wel wat hulp gebruiken?

Check dan onze  hier voor onze nieuwste training van Stress naar Relax.

Wil je hier liever eerst contact met ons over opnemen? Stuur dan een e-mail naar info@relaxacademy.nl dan maken wij een telefonische afspraak met je. Of kom gezellig bij ons op kantoor koffie of verse gember thee drinken.