Twijfelen


Als ik je iets graag wil meegeven deze keer (en eigenlijk de rest van je leven) is het dit, twijfel NOOIT aan jezelf! Wat anderen ook van je zeggen of van je vinden, geloof in jezelf en ga niet twijfelen. Je 
zal hierdoor meer bereiken, gelukkiger zijn en makkelijker door het leven gaan als je in jezelf gelooft. 

Deed ik dit altijd? Uh eerlijk gezegd, helaas niet. En nu? Ja nu wel en daar ben ik elke dag nog dankbaar voor. Zeker als ik terug kijk naar de 47 jaar die ik achter de rug heb kan ik wel eens denken, waarom heb ik sommige dingen niet gedaan die ik zo graag wilde doen? Gelukkig heb ik nog zo’n 50 jaar voor de boeg dus alle tijd om alles te doen waar ik zin in heb :-). 

Want dat levert het je op: als je in jezelf gelooft kan je alles doen en meemaken! Je zal veel meer slagen dan dat je faalt. Je voelt je zelfverzekerd en meer in je kracht staan. Je durft dingen te doen waar je vroeger alleen maar over durfde te dromen. Je wordt een soort van Pipi Langkous, “ ik heb het nog nooit gedaan dus ik kan het”. En waarom niet? Als anderen het kunnen, kan jij het toch ook?

 

Angst​


Twijfelen aan jezelf vermorzelt al je dromen, het zorgt ervoor dat je negatief gaat denken, dat wil je toch niet? Als je eenmaal begint te twijfelen ga je piekeren en maak je uiteindelijk geen keuzes.

Er is vaak de angst om het niet goed te doen, wat zullen ze van me vinden of ik wil het perfect doen. En dan ga je twijfelen, maak ik wel de juiste keuzes? Is dit nou echt wat ik wil, iedereen zegt dat ik het niet moet doen.

Alleen jij voelt met je hele hart dat het exact is wat jij wil! Je vergeet alleen dat mensen reageren vanuit hun eigen standpunt en de overtuigingen en angsten die daar bij komen kijken. Maar ook vanuit het idee dat jij iets durft te doen wat ze zelf misschien ook wel zouden willen maar niet durven. En daar worden ze bang van.

Comfortzone

Want jij stapt uit jouw comfortzone en gaat iets doen waar ze wellicht ook wel jaloers op zijn. Het gaat allemaal onbewust, niet dat ze dit bewust bedenken. Het gaat er ook niet om dat ze je willen tegenhouden maar het groepsgevoel werkt nou eenmaal zo. Als we met z’n allen dezelfde kant op gaan dan zijn we veilig. Dan bescherm je elkaar dan blijf je bij elkaar en een iemand heeft de leiding en vertelt je waar je naar toe gaat.

Hoe leuk is het dan dat jij diegene gaat zijn die het voorbeeld gaat geven? Dat jij door te laten zien dat het helemaal niet gevaarlijk is om een ander pad in te slaan aan de groep laat zien wat er aan de andere kant van de gebaand paden ligt? Mensen volgen graag iemand die laat zien dat het veilig is, dat je niet bang hoeft te zijn en je geen pijn krijgt als je die kant op gaat.

 

Tips:

  • Wees je bewust van je gedachten! Dit is je eerste stap. Probeer goed te luisteren als je twijfelt wat je precieze gedachten zijn. Stel jezelf de vraag, klopt het wat ik denk. Doe ik dit omdat ik twijfel over wat anderen van me zullen vinden. Of twijfel ik omdat ik echt denk dat ik niet weet wat ik wil?

 

  • Luister niet teveel naar anderen! Zoals ik hierboven vertelde, iedereen bekijkt het vanuit zijn of haar eigen situatie. En zij zijn niet jij…hun situatie is anders, hun blik op de wereld is anders en hun overtuigingen zijn anders. Als je vaak jouw twijfels bespreekt met een ander gebeurt het dat je ook vaak de keuze van de ander zal uitvoeren. Het is niet meer jouw keuze! Probeer de antwoorden uit jezelf te halen. Luister naar je gevoel, wat voelt goed om te doen?

 

  • Bepaal wat je graag wilt maar waar je over twijfelt. Je moet eerst weten wat je precies zou willen, waar droom je van? Dan ga je kijken wat je blokkades zijn. Wat houd je tegen, wat durf je niet te doen? Ga dan eens kijken of deze gedachten wel waar zijn? Of zorgen ze er alleen maar voor dat je jezelf onbewust blokkeert?

    Twijfel niet, dit zorgt ervoor dat je dromen niet waar worden!

 

  • Luister niet naar je kritische stem. Je kent dat stemmetje denk ik wel. Dat huis zou ik wel willen: “dat kan je vast niet betalen”. Ik wil graag naar Vietnam op vakantie ; “poeh dat klinkt wel gevaarlijk”. Ik zou wel een hogere functie willen hebben: ” daar ben je toch helemaal niet goed genoeg voor”. Dit stemmetje zorgt alleen maar dat je ongelukkig wordt, lees hier hoe je er mee om kan gaan.

 

  • Controleer je gedachten. Bedenk dat je elke dag meer dan 70.000 gedachten hebt. En dat je elke dag kan kiezen of je naar je twijfelachtige gedachte gaat luisteren of niet.
Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen om te stoppen met twijfelen over jezelf. Je zal je hele leven lang met jezelf moeten doorbrengen. Het is de intiemste relatie die je ooit zal krijgen, maak hier wat moois van!
Veel liefs,
Nancy